Jelena Dukuljev je diplomirana ekonomistkinja, ima 29 godina, živi u Holandiji i predaje engleski. Saznali smo da je aktivna korisnica na platformi couchsurfing, pa smo je zamolili da nam malo bliže objasni kako sve to funkcioniše.

Kako si saznala za couchsurfing i kako to uopšte funkcioniše?

  • Za couchsurfing sam saznala negde 2012. godine od moje rođake. Couchsurfing tada nije bio toliko popularan, a drug moje rođake je bio jedan od retkih registrovanih članova iz Pančeva, ako ne i jedini.
    Couchsurfing funkcioniše po prinicipu da korisnici nude besplatan smeštaj putnicima u svojim kućama/ stanovima. Potrebno je napraviti profil na CS sajtu i uključiti što više informacija o sebi: čime se bavite, šta su vaša interesovanja, hobiji itd. Što više informacija uključite u svoj profil lakše ćete se povezati sa članovima koji imaju slična interesovanja i vaš profil će delovati ozbiljnije i kredibilnije. Zatim je potrebno izabrati destinaciju i poslati “couch request” korisnicima čiji profili vam deluju interesantno.

Koliko dugo putuješ na ovaj način i gde si sve odsedala?

  • Prvi put sam koristila CS 2013. godine. Putovala sam sa tadašnjim momkom i bili smo smešteni kod CS domaćina u Budimpešti, Briselu, Amsterdamu, i Barseloni i bili smo oduševljeni iskustvom! Moj “couchsurfing host” iz Budimpeste je došao po nas na železničku stanicu u 6 ujutru, kako ne bismo hodali skroz do njegovog stana. Kasnije nas je odveo u njegov omiljeni vegeterijanski restoran. U Briselu smo bili smešteni kod jednog divnog profesora klavira koji nas je sproveo kroz ceo grad i naučio kako se pripremaju dagnje, vrlo popularno jelo u Belgiji. U Barseloni smo bili smešteni kod para koji se bavi gimnastikom, tacnije “human tower” (kula od ljudi) i odveli su nas u obližnje selo na human tower festival! Poenta je da CS nije samo besplatan smeštaj, već upoznavanja i druženje sa lokalcima. Da sam odsedala u hostelima sumnjam da bih imala ovakva iskustva. Ovde je možda važno pomenuti kako je veoma bitno poštovati svoje CS domaćine, biti čist i uredan gost. Ja uglavnom volim da skuvam neko srpsko jelo svojim domaćinima ili odnesem neki mali poklon, kao znak pažnje. Tako jedni na druge ostavimo vrlo dobar utisak.

Šta su prednosti a šta mane kod ovakvog tipa putovanja?

  • Prednost je svakako upoznavanje lokalaca. CS domaćini su uglavnom spremni da sprovedu svoje goste po gradu i pokažu svoja omiljena mesta. Mana može biti pitanje sigurnosti. Da li je CS bezbedan? Kako verovati potpunim strancima kod kojih putuješ ili koji dolaze kod tebe? Prvo, jako je bitno detaljno popuniti svoj profil. Ukoliko vidim da je neko uložio dosta vremena i truda da detaljno popuni svoj profil, jasno mi je da se radi o osobi koja je ozbiljna. Drugo, i veoma bitno, je da CS ima sistem referenci. Svaki put kada odsednem kod nekoga, ja tom nekom ostavim referencu koji ostali CS članovi mogu videti. Domaćini takođe ostavljaju reference putnicima, npr domaćin može napisati kako sam ja čista, uredna, tiha, i da je uživao u mojim punjenim paprikama 🙂 Ukoliko korisnik ima mnogo pozitivnih referenci, sigurna sam da mogu da verujem toj osobi. Ako pak vidim da je nečiji profil prazan i da nema referenci, neću se upoznati sa tom osobom.

Možeš li podeliti sa nama još nešto interesantno kada je u pitanju couchsurfing?

  • Pored priča koje sam navela sa putovanja, volela bih da naglasim još jednu sjajnu opciju na CSu a to je su CS sastanci! Sastanci se uglavnom održavaju jednom ili dva put mesečno, u većim gradovima možda i jednom nedeljno i na sastanke uglavnom dolaze CS domaćini, i putnici koji su trenutno u tom gradu. Kada smo se moj momak i ja preselili u Holandiju, nismo poznavali nikoga ovde i otišli smo na par CS sastanaka i upoznali fenomenalne ljude koji su nam sada bliski prijatelji! Da nije bilo couchsurfing sastanaka verujem da bi nam bilo dosta teže da upoznamo ljude ovde.

Da li se možemo povezati sa CS zajednicom iako nismo u mogućnosti da ugostimo nekoga?

  • Naravno! Moguće upoznati putnike u vašem gradu iako nemate mogućnost da ugostite nekoga. Postoji opcija na CS-u gde možete napisati “not hosting right now, but available to hang out” i mozete popiti kafu sa putnicima i provesti ih po vasem gradu. Nedavno smo momak i ja ugostili jednog decka iz Portugala ovde u Holandiji, i trenutno planiramo da odemo u Algarve da ga posetimo.

Kako je couchsurfing uticao na tvoj život?

  • Najveći uticaj na moj život trenutno jesu prijatelji koje sam upoznala ovde u Holandiji zahvaljujući couchsurfingu.  Što se tiče putovanja, CS mi je pružio mogućnost da upoznam različite ljude gde god da sam putovala i povežem se sa lokalcima.

Hvala Jelena! Ukoliko imate još nedoumica u vezi sa ovom temom, pratite naše evente, rado ćemo na nekom narednom razgovarati na ovu temu.

Ovaj članak je dio EVS projekta “Cro – EU-Planet Earth 3” financiran od Europske Unije. Cilj projekta je informiranje i uključivanje hrvatske mladeži u razne edukativne, poslovne i volonterske projekte vezane uz putovanja te povećanje mobilnosti. Ovo je jedan od eventa u nizu koji ćemo organizirati. Ukoliko želite biti informirani o različitim mogućnostima koji nudi “Planet Zemlja” možete se prijaviti na našu emailing listu tako da pošaljete email sa imenom, prezimenom te datumom rođenja na urbanamladez@gmail.com.

Pratite naše evente na facebook.com/urbanamladez/