Sa Jakovom me je upoznala zajednička prijateljica Nevena, sa kojom sam se slučajno srela lani u Zagrebu kada se igrala poslednja utakmica Lige šampiona. Primetila sam da se mnogo ljudi konstantno skuplja oko Jakova i bilo mi je interesantno da saznam zašto baš oko njega, te mi je jedna cura rekla: “Znaš on ti stalno negde putuje, radi po drugim zemljama, retko kad ga uhvatimo ovde”. Tako je i delovao, kao neko ko je uvek spreman za akciju i neko ko uvek ima spakovan ruksak za neku novu avanturu. Kako sam čula da voli putovanja, htela sam sa njim porazgovarati o njegovom iskustvu sa jeftinim i besplatnim putovanjima.

§ Čime se baviš i koliko imaš godina?

Bavim se svime i svačime; Trenutno sam koordinator za američke studente medicine koji dolaze na razmjenu u Hrvatsku, u Šibenik. Imam 30 godina.

§ Kako si došao na ideju da putuješ besplatno/jeftino i kako si saznao za prilike o takvim putovanjima?

Uvijek sam volio putovati, za vrijeme studentskih dana sam se učlanio u AEGEE, europsku studentsku organizaciju kako bih imao prilike putovati jeftino i upoznavati studente iz drugih zemalja Europe. Također, često sam putovao autostopom kako bih mogao putovati što više s ne baš izdašnim studentskim budžetom.

§ Koliko dugo putuješ na ovaj način?

Trenutno više ne putujem na taj način, no i dalje uglavnom putujem low cost aviokompanija i biram destinacije koje su povoljnije i manje istražene od strane turista.

§ Šta su prednosti a šta mane ovakvog tipa putovanja?

Prednosti su svakako manji trošak i upoznavanje različitih ljudi, ali osoba koja tako putuje mora biti spremna na manji komfor/udobnost. No, dok si mlad to i nije toliko bitno.

§ Gde si sve putovao besplatno/jeftino?

Putovao sam diljem Europe, u Belgiju, Njemačku, Poljsku… A također sam otišao 2 mjeseca volontirati u Tursku putem programa EVS te sam prošao dobar dio te predivne zemlje autostopom. Više o EVSu u Turskoj možete pročitati ovde.

§ Koliko su ta putovanja zapravo besplatna: šta je tu besplatno a šta moraš da platiš?

Ovisi o putovanju, ukoliko stopiras, prijevoz od točke a do točke b je besplatan, a i smještaj je vrlo lako organizirati besplatno putem Couchsurfinga ili poznanstva u inozemstvu. U pravilu hrana nije besplatna, no i to je moguće ukoliko se dovoljno potrudiš, dok je recimo na EVS-u i hrana uključena u program.

§ Koliko dugo traju ta putovanja?

Opet ovisi o samoj svrsi putovanja, od nekoliko dana pa dokle ti srce želi 🙂

§ Kako su ta putovanja uticala na tvoj život?

Isključivo pozitivno, upoznavajući nove zemlje, kulture i što je najbitnije – ljude. Pogotovo što si u doticaju s lokalcima koji ti ipak mogu svoj grad/zemlju predstaviti u najboljem svjetlu što nije slučaj ukoliko ideš kao “obični turist”.

Ovaj članak je dio EVS projekta “Cro – EU-Planet Earth 3” financiran od Europske Unije. Cilj projekta je informiranje i uključivanje hrvatske mladeži u razne edukativne, poslovne i volonterske projekte vezane uz putovanja te povećanje mobilnosti. Ovo je jedan od eventa u nizu koji ćemo organizirati. Ukoliko želite biti informirani o različitim mogućnostima koji nudi “Planet Zemlja” možete se prijaviti na našu emailing listu tako da pošaljete email sa imenom, prezimenom te datumom rođenja na urbanamladez@gmail.com.

Pratite naše evente na facebook.com/urbanamladez/