Svi mi saznamo na ovaj ili onaj način kako možemo putovati jeftino, ali da li znamo kako odabrati destinaciju? Tihana Smiljanić je za svoj blog Wandering Polka Dot napisala jedan veoma zanimljiv tekst o tome kako putovati za sitnije novce, gde između ostalog piše i o tome kako odabrati pravu destinaciju.

“Ako vam se ide na isključivo jedno jedino mesto, ovu stavku možete da preskočite. S druge strane, ako vam se samo ide, to što to deluje kao muka možete lako iskoristiti kao prednost – prosto odaberite najjeftiniju opciju, ili bar jednu od jeftinijih. Ovde moram da naglasim da to ne znači nužno i najdosadniju ili najbezvezniju opciju. Naravno da bi bilo super videti velike evropske metropole ili se brčkati na plažama Ibice, ali ima i drugih interesantnih destinacija. Ideja: zašto ne srpski gradovi? Jeste li nekad bili u Nišu, Kragujevcu, Subotici? Šta je sa Zlatiborom? (Tamo sam bila samo jednom, ali dovoljno da kažem da obožavam Zlatibor!) Tarom? Banjama? Meni je, na primer, žao da priznam da nisam prokrstarila Srbiju uzduž i popreko – a nisam. Stalno se hvalimo kako imamo divnu prirodu, što je onda ne bismo čekirali? Ako pak već jeste, ili biste prosto voleli negde dalje, mislim da i komšiluk ima šta da ponudi – ljudi hvale Transilvaniju, Ohrid, Budimpešta nam je relativno blizu, Zagreb je jako lep, kao i cela hrvatska obala, o Plitvičkim jezerima da ne pričam, ja lično jako želim da idem u Sarajevo… To je upravo ono korigovanje koje sam pomenula – što više stvari vidite, to više shvatate da je baš svašta vredno da se vidi. Trenutno ne postoji nijedno mesto na svetu na kom nisam bila, a ne želim da idem. S dolaskom WizzAira od pre par godina postale su nam dostupn(ij)e i neke evropske zemlje. (Šmrc, doduše, za ukidanje linija ka Briselu i Oslu.) Tako nam se iz Beograda nude Pariz i Bazel-Miluz u Francuskoj, Dortmund i Minhen u Nemačkoj, Ajndhoven u Holandiji, Stokholm, Malme i Geteborg u Švedskoj, Larnaka na Kipru i London u UK. EasyJet, još jedna low cost kompanija, leti do Ženeve u Švajcarskoj i Rima i Milana u Italiji. Ako ste raspoloženi da se iscimate, iz Temišvara Wizzom možete leteti do Barselone, Madrida i Valensije u Španiji, Milana, Bolonje, Barija, Rima, Napulja, Peruđe i Venecije u Italiji, a iz Budimpešte je ludilo gde sve lete low cost kompanije.

Ako vam je baza neka druga, a ne Beograd, obavezno čekirajte Skyscanner. Ja ga koristim uglavnom da nađem najjeftinije letove, a i za maštanje gde bih mogla za vikend. 🙂 Kako za maštanje? Tako što upišem svoju bazu (Berlin), destinaciju ostavim praznu, i stavim datume koji mi odgovaraju. I on mi izlista sve moguće destinacije za te datume, naravno, od najjeftinije do najskuplje! Mnogo kul kad, na primer, možete da odete isključivo u petak uveče i vratite se isključivo u nedelju uveče, a nije vam mnogo bitno gde ćete zapravo pobeći. Isto radi i ako, na primer, imate destinaciju, ali vas zanima kad je najjeftinije stići – prosto stavite ceo mesec za odlazak, ceo mesec za povratak, i izlista vam cene po danima. Sjajna stvar.

Ako vam nije previše bitno gde idete, odnosno, imate listu zemalja u koje biste putovali, moj savet je da uvek birate onu za koju ne treba viza. Ili bar za koju je viza smešno jeftina. To znači, na primer, bilo koja EU zemlja, dok je UK ipak još uvek za izbegavanje – oko 100 evra za vizu ne spada baš u opis jeftinog putovanja, ma koliko dobro prošli s avionom i smeštajem. No, ko voli, nek izvoli. :)”

Ostatak teksta možete pročitati na Tihaninom blogu: http://www.wanderingpolkadot.com/2014/07/kako-putovati-za-sitnije-novce.html

Ovaj članak je dio EVS projekta “Cro – EU-Planet Earth 3” financiran od Europske Unije. Cilj projekta je informiranje i uključivanje hrvatske mladeži u razne edukativne, poslovne i volonterske projekte vezane uz putovanja te povećanje mobilnosti. Ukoliko želite biti informirani o različitim mogućnostima koji nudi “Planet Zemlja” možete se prijaviti na našu emailing listu tako da pošaljete email sa imenom, prezimenom te datumom rođenja na urbanamladez@gmail.com.

Pratite naše evente na facebook.com/urbanamladez/