Pozdrav svima!

Ovim člankom želim podijeliti sa vama što je to EVS i čemu služi Erasmus + program, kao i dio  svoje izložbe održane na mom fakultetu u Adani (Turska), kojom sam ljudima tamo prenijela svoje EVS iskustvo iz Hrvatske i prezentirala što sam ja to tamo radila i zašto to postoji i što se time želi postići u Hrvatskoj.

Prije svega želim zahvaliti onima koji su sudjelovali na mom događaju. Čuli ste prilično mnogo o našim stečenim iskustvima punim zabavnih priča. Nadam se da smo vas nadahnuli našom izložbom fotografija i da ćete se uskoro svi prijaviti za EVS.

Kada se kaže “Erasmus plus”, većina ljudi misli o studentima na programima razmjene. No, Erasmus plus nije program samo o sveučilištima. On nudi više mogućnosti za mobilnost polaznika koji žele više naučiti u oblastima obrazovanja, raznih obuka i trening kurseva, kao i o mladosti i sportu. Ako ste mlada osoba i zainteresirani ste za neke teme u kojima biste željeli poboljšati svoje znanje i vještine, ovo je sjajna stvar za vas. Njihovi treninzi i razmjene mladih se organiziraju diljem Europe, kako bi doprinijeli tome da mladi sve više nauče raditi s drugim mladima iz drugih zemalja i kultura, da kreiraju lokalne politike i strategije, uče kako rješavati probleme na svim područjima, itd…Na svakom natjećaju za sudionike su istaknuti starosna dob sudionika i kriteriji koje sudionik mora ispuniti.

Postoji puno tema i mnogo opcija. Jedan od portala na kojem možete pronaći više informacija o tim projektima je web stranicu Urbana mladež (organizacija u koju sam ja došla) gdje se objavljuju pozivi za razne obuke i projekte, kao i  Salto-Youth . Uglavnom pokriveni su svi troškovi (smještaj, hrana i prijevoz). Ponekad postoji naknada za sudjelovanje u projektu koju morate platiti, ali je simbolična.

Saznala sam za ovaj program kada mi je prijatelj poslao link za plakat na web stranici koja je objavila da traže sudionike za projekt u Zagrebu (Hrvatska) u sklopu programa EVS. Dobro, ali što je EVS? Nisam imala pojma, niti sam čula za to. Nakon nekih malih istraživanja, shvatila sam da je ovaj program kao stvoren za mene.

EVS – European Voluntary Service – Program je Europske Unije u kojem vi radite na nekom zadatku u organizaciji u kojoj volontirate najmanje 2 tjedna  a najduže godinu dana. Osigura vam se smještaj, hrana, prijevoz, a dobivate i džeparac. Ovo je i super način da okusite život u inozemstvu. Mene je ovo privuklo baš zahvaljujući prethodnom iskustvu u radu sa Erasmusom. EVS program podupire sudjelovanje mladih u različitim oblicima volonterske aktivnosti, kako u Europskoj uniji tako i izvan nje. Takvi projekti uključuju mlade volontere u neprofitnim aktivnostima za dobrobit zemalja izvan zemlje prebivališta.

Prijavom na ove programe otkrit ćete nove kulture, upoznati lokalno stanovništvo i ljude iz drugih zemalja, poboljšati vještine engleskog jezika i imati više samopouzdanja i postati nezavisna osoba.

Detaljnije o EVS-u i Erasmus + program možete saznati ovde https://urbanamladez.hr/evs-column/evs-general-information-conditions/

Ja sam se prijavila ne razmišljajući ni sekundu. To mi je puno značilo. Ponovno sam proživjela svoj san -Erasmus-, doživela druge različite kulture, putovala diljem Europe, poboljšala svoje vještine, naučila kako da pišem novinske članke i obavljam intervjue, pisala i realizirala projekte, bavila se PR-om unutar udruge, naučila kako držati plesne treninge i još mnogo, mnogo toga.

Hrvatska je jedna od zemalja članica EU koja je najmanje uključena u Erasmus + program. To je rezultat nedostatka mobilnosti mladih u Hrvatskoj. S EVS projektom “Mobilizacija mladih Cro-EU” želimo pridonijeti povećanju mobilnosti hrvatskih mladih u Europskoj uniji i šire. Razlog zašto želimo provesti ovaj projekt jest da Urbana mladež razvija u smjeru poticanja mobilnosti mladih EU od 2014. Nadalje, svi članovi Urbana mladež strastveni su o obrazovanju, studiranju, volontiranju, susretu s drugim kulturama, razmjeni iskustava i putovanja.

Ciljevi projekata su:

Za lokalnu zajednicu; – Povećati mobilnost hrvatske mladeži informiranjem i uključivanjem u različite obrazovne, radno povezane, volonterske i putne mogućnosti

Za volontere – Davanje međunarodnih volontera neformalno obrazovanje i radno iskustvo povezano s upravljanjem projektom, upravljanjem događajima, upravljanjem društvenim medijima, odnosima s javnošću i multimedijom

– Poboljšati razinu ključnih kompetencija i vještina međunarodnim volonterima, s posebnim osvrtom na njihovu važnost za tržište rada.

Od 2016.godine Urbana madež ugošćuje volontere iz EVS (Europska volonterska služba) programa. Tijekom ovog programa volonteri pomažu organizaciji s lokalnim aktivnostima i projektima, ali i smišljaju i vode vlastite projekte. Svaki od njih može odabrati temu i aktivnost koja ga zanima i to samostalno ili uz pomoć organizacije ako je to potrebno.

Na našoj web stranici https://urbanamladez.hr/  možete vidjeti što točno naši volonteri rade.

Na kraju svog volonterskog iskustva dobivate Youthpass. Youthpassis je europski alat za priznavanje formalnog i  neformalnog učenja u radu s mladima. Pomaže u praćenju razvoja sudionika u osam kompetencija: komunikaciji na materinskom jeziku, komunikaciji na stranom jeziku, matematičke kompetencije i osnovne kompetencije u znanosti i tehnologiji, digitalnoj kompetenciji, kulturnoj svijesti i izražavanju, društvenoj i građanskoj kompetenciji, osjećaju inicijative i poduzetništva, učiti naučiti.

Doživjevši ovo jedinstveno iskustvo mogu vam samo poručiti da nikada ne odustajete. Nećete možda uvijek biti zadovoljni svime, imat ćete i loših i lijepih dana, ali ako dovoljno želite nešto bit ćete dovoljno jaki da pronađete snagu i  idalje tražiti nove i uzbudljive ciljeve, uvjeravam vas da će to biti jedno od najboljih iskustava vašeg života.

Izložba fotografija Moj EVS- AGH Fotoğraf Sergim

Ako imate bilo kakvih pitanja o izložbi ili EVS programu, ne ustručavajte se kontaktirati nas na urbanamladez@gmail.com

Pratite naše evente na facebook.com/urbanamladez/

Link eventa: https://www.facebook.com/events/246387006037803/?active_tab=about

Ovaj članak je dio EVS projekta “Cro – EU – Planet Earth” financiran od Europske Unije. Cilj projekta je informiranje i uključivanje hrvatske mladeži u razne edukativne, poslovne i volonterske projekte vezane uz putovanja te povećanje mobilnosti. Ukoliko želite biti informirani o različitim mogućnostima koji nudi “Planet Zemlja” možete se prijaviti na našu emailing listu tako da pošaljete email sa imenom, prezimenom te datumom rođenja na urbanamladez@gmail.com.