Nedavno smo naletili na blog “Rio – priče sa putovanja” iza kojeg stoji Robert Dacešin iz Banjaluke. Priča koja nas je posebno oduševila, vezana je za njegovo volontiranje u Africi.

Robert kaže da je Afrika oduvjek bila jedna od njegovih želja, ali da mu se dugo činila nemogućom, najviše zbog posla koji je radio od 8 do 4, od ponedeljka do petka. U međuvremenu, Robert je počeo raditi od kuće i baviti se digitalnim marketingom, pa je cijela ova priča postala moguća. Ako se pitate zašto bi neko želio ići u jedan od najsiromašnijih dijelova sveta i odreći se komfora koji ovdje imamo, prenosimo vam njegov odgovor:

“Htio sam doživjeti nešto novo. Da pomognem nekome ko zaista nije u mogućnosti sam da se izbori. Posebno kada su djeca u pitanju. Nemam još svoje dijete, ali sam osjetljiv na njih. Kao i na pse. Stegne mi se u grlu kada vidim dijete ili psa koje se muči. Zato je, sa ove točke gledišta, ovo volontiranje vjerovatno najteža stvar koju sam ikada uradio. Ne fizički. Fizički ti i ne radiš mnogo. Tu i tamo pomažeš nešto. Već emotivno.

…Afrika je vjerovatno bila najteže putovanje koje sam ikada imao. Nije za svakoga. Volontiranje u Africi nije za svakoga. Najteže ti bude kad čuješ da ta neka djeca boluju od teških bolesti, a toga nisu ni svjesni. Ali, bez obzira na svu neimaštinu, oni su dokaz da je za sreću potrebno jako malo. Mnogo manje nego što mi ovdje mislimo. Samo još to nismo shvatili…”

 

 

Ukoliko vas je ovo zainteresiralo i želite saznati više o tome kako se prijaviti, šta se tamo radi, koliko dugo možete ostati, kako su ga prihvatili ljudi i još mnogo zanimljivih i korisnih informacija, ostavljamo vam link do njegovog sajta.

http://www.riopricesaputovanja.com/v1/volontiranje-u-africi/

Nadamo se da ćete uživati i da će se neko od vas odvažiti da se i sam upusti u neku sličnu avanturu, da otputuje na drugi kontinent, upozna potpuno novu kulturu, sazna više o sebi ali usput i pomogne nekome.

Ovaj članak je dio EVS projekta “Cro – EU-Planet Earth 3” financiran od Europske Unije. Cilj projekta je informiranje i uključivanje hrvatske mladeži u razne edukativne, poslovne i volonterske projekte vezane uz putovanja te povećanje mobilnosti. Ovo je jedan od eventa u nizu koji ćemo organizirati. Ukoliko želite biti informirani o različitim mogućnostima koji nudi “Planet Zemlja” možete se prijaviti na našu emailing listu tako da pošaljete email sa imenom, prezimenom te datumom rođenja na urbanamladez@gmail.com.

Pratite naše evente na facebook.com/urbanamladez/