Dance as a medium for change je razmjena mladih koju financira Europska unija. Ovaj projekt je dio Erasmus plus programa. Organizacija domaćin je Urbana mladež dok su partneri Asociatia Babilon Travel iz Rumunjske i Union on the deaf iz Bugarske.

Uzimajući u obzir stres kao vodeći problem u maloljetničkim skupinama, ovoj temi treba posvetiti više pažnje. Kako se većina ljudi svih dobnih skupina teško nosi sa stresom, često im je lakše potražiti olakšanje u aktivnostima koje otupljuju um, poput gledanja televizije ili listanja društvenih mreža.
S obzirom na aktualnu pandemiju i njezine učinke na mentalno i opće zdravlje, posebice mladih, projekt koji je razvila ova skupina ima za cilj riješiti problem sve slabijeg blagostanja mladih. Na temelju ograničenja kretanja i društvenih okupljanja nakon pandemije COVID-19, partneri projekta uočili su nekoliko problema kod mladih, poput osjećaja izoliranosti i usamljenosti, što dovodi do tjeskobe i stresa. Ovaj projekt omogućuje pogođenoj skupini da aktivno sudjeluje u lociranju i rješavanju problema koje su smatrali izazovnim.

Kako bi se tjelesna aktivnost lakše uključila u život mladih ljudi, ples se pokazao kao odličan posrednik. Potvrđene su brojne dobrobiti tjelesnog vježbanja na opće zdravlje, to jest plesa u ovom slučaju. Redovita tjelovježba povezana je s boljim protokom krvi, što dovodi do povećanja mišićne mase, poboljšava fleksibilnost zglobova te rezultira sveukupnom boljom snagom. Dok su rezultati redovite tjelovježbe na tjelesnu dobrobit jasni, njen utjecaj na mentalno zdravlje često se zanemaruje. S boljim i snažnijim tijelom, ali i osjećajem da ste aktivni, dolaze mnoge mentalne i emocionalne dobrobiti. To je rezultat oslobađanja serotonina koji se pojačava tijekom vježbanja. Ova kemikalija proizvedena u središnjem živčanom sustavu regulira sreću, spavanje i buđenje, apetit, mučninu i sposobnost učenja, što je čini odličnom za istinsko ublažavanje štetnih učinaka stresa.
Ovaj projekt ima za cilj implementirati ples kao metodu ublažavanja stresa i učiniti ga mehanizmom za zdravo suočavanje.

Ciljevi projekta su:
– Identificirati i pristupiti stresorima i učincima stresa koji zabrinjavaju sudionike
– Upoznati sudionike s manifestacijama stresaUčiniti ples platformom za učenje uspješnih mehanizama suočavanja sa stresom
– Predstaviti dobrobiti tjelesne i društvene aktivnosti na cjelokupno zdravlje te motivirati sudionike da se češće uključe u takve aktivnosti
– Povećati međukulturalnu svijest i osjećaj identiteta EU
– Promovirati Erasmus+ i prilike koje se pružaju mladima u EU-u

Očekuje se da će projekt utjecati na sudionike na pozitivan način, tako da razviju mehanizme suočavanja sa stresom i implementiraju ih u svoj svakodnevni život.