Kako obići svijet besplatno? Koliko ste puta na facebooku ili instagramu vidjeli kako vaši prijatelji putuju i pomislili “Eh kada bih ja tako mogao/la”. A što ne biste mogli? Predstaviti ćemo vam nekoliko načina na koje možete bez kune u džepu obići razna zanimljiva mjesta.

Workaway

Jedna od sigurno najpoznatijih varijanti za putovanje besplatno po svijetu jeste Workaway. Workaway pomaže ljudima da besplatno istražuju svijet. Na ovom websiteu možete se obratiti obiteljima i organizacijama širom svijeta i ostati besplatno u zamjenu za nekoliko sati volontiranja. Jedan od tekstova na našem portalu govori baš o Workaway iskustvu Igora Andrića.

House Carers

Volite da putujete, ali vam troškovi rentanja apartmana ili hotelske sobe deluju nedostižni? Možda je ovo prava prilika za vas 🙂
HouseCarers je svjetska platforma preko koje možete postati nečiji čuvar kuće i/ ili ljubimaca. Organizacija ima sjedište u Australiji i osnovana je 2000. godine. Sve što je potrebno kako biste postali član ove virtuelne udruge, jeste da se registrirate na njihovom websiteu i tako postanete vidljivi ljudima koji traže kućepazitelje. Preko ovog sajta možete purovati po cijelom svijetu i biti smješteni od smještaja poput malih stanova do velelepnih vila.

Trusted Housesitters

Volite ljubimce, a volite i da upoznajete nove zemlje? Onda je ovo idealna prilika za vas! Na ovoj platformi možete pronaći domaćine iz cijelog svijeta kojima su potrebni čuvari kućnih ljubimaca kako bi oni mogli putovati. U zamjenu za ovaj krasan posao, vi ćete dobiti besplatan smještaj i priliku da upoznate neko novo mesto na planeti zemlji 🙂

HelpX

Želite raditi u zamenu za besplatan smještaj i hranu, a uz to i priliku da upoznate novi region, državu, grad ili selo? Nikakav problem! HelpX je online popis organskih farmi, neorganskih farmi, domaćinstava, rančeva, pansiona, hostela pa čak i jedrilica koje pozivaju volontere da ostanu s njima kratkoročno u zamjenu za hranu i smještaj.
HelpX je prvenstveno zamišljen kao nekakva vrsta kulturne zazmjene za one ljude koji žele aktivan odmor, da borave s lokalnim stanovništvom i stiču praktično iskustvo. U tipičnom aranžmanu, pomoćnik radi u prosjeku 4 sata dnevno i prima besplatan smještaj i obroke za svoje napore. Za više informacija, možete posjetiti njihov website.

Tomorro

Ako mislite da imate sreće na nagradnim igrama, zapratite ovaj website. Tomorro je internetska stranica na kojoj se stalno objavljuju nove nagradne igre. Ovisno o nagradnoj igri, ljudi iz različitih dijelova svijeta mogu ući kako bi osvojili nagrade poput putovanja, krstarenja, automobila i još mnogo toga. Vredi pokušati, zar ne?

AuPair

Da li vam je poznat termin “Au Pair”? Au Pair je mlada osoba iz inozemstva, uglavnom žena, koja pomaže kod kućanskih poslova ili brige o djeci u zamjenu za hranu, sobu i džeparac. Au pair je idealna prilika da provedete nekoliko mjeseci ili pak godinu dana u inozemstvu i živite u dobrostojećoj obitelji. AuPairWorld je website na kojem se možete besplatno registrirati i jednostavno, sigurno i izravno pronaći obitelj domaćina. Zašto baš ovaj website? Zato što je kroz njega prošlo već 3 miliona korisnika, zato što im je iznimno važno da se pobrinu za vaše zadovoljstvo i sigurnost, a interesantna je i priča koja stoji iza cijele kompanije. 1997. godine osnivač tvrtke Uwe Regenbogen iz Njemačke tražio je svoju prvu au pair za svoju obitelj. Nakon razočaranja u tradicionalnu au pair agenciju, Regenbogen je imao ideju da provede svoje pretraživanje putem interneta. Njegova se ideja pokazala ispravnom. Koristeći internetske resurse, brzo je pronašao svoju prvu au pair osobu, a tijekom godina čak dvanaest au par za svoju obitelj.
U isto vrijeme, shvatio je da se resursi koji se pojavljuju na internetu mogu iskoristiti ne samo da služe njegovim osobnim potrebama kao oca domaćina, već i da umreže au parove i obitelji iz svih krajeva svijeta.

The Global Work & Travel Co.

Za Work and Travel ste sigurno već čuli, a da li ste isprobali? Global Work & Travel Co. zna točno što će vam trebati da bi doživljaj aktivno radnog odmora bio doživotno iskustvo. Ova platforma nije samo obična platforma o Work & Travel mogućnostima, već miks svega što ste do sada pročitali: kod njih možete u cijelom svijetu naći ponude za volontiranje, au pair, podučavanje jezika i praksu.  Jedan klik na ovaj website odgovoriće na sva pitanja koja vam se možda sad vrte u glavi.

Da li ste odabrali što ćete prvo isprobati? Uz malo hrabrosti i avanturističkog duha možete osvojiti cijeli svijet! 🙂

 

Ovaj članak je dio EVS projekta “Cro – EU-Planet Earth 3” financiran od Europske Unije. Cilj projekta je informiranje i uključivanje hrvatske mladeži u razne edukativne, poslovne i volonterske projekte vezane uz putovanja te povećanje mobilnosti. Ovo je jedan od eventa u nizu koji ćemo organizirati. Ukoliko želite biti informirani o različitim mogućnostima koji nudi “Planet Zemlja” možete se prijaviti na našu emailing listu tako da pošaljete email sa imenom, prezimenom te datumom rođenja na urbanamladez@gmail.com.

Pratite naše evente na facebook.com/urbanamladez/